40 Everest-nyi műanyag szívószál

A műanyagszennyezés szinte a világ minden táján megtalálható már. Nemrégiben kutatók az Antarktiszi jégmintákban is találtak mikroműanyag-szennyezéseket, mely azt jelenti, hogy a sarki krillek (rákok), amelyek a tengerjég algáiból táplálkoznak, jóval veszélyeztetebbek lehetnek, mint azt eddig gondolták. Ezek a kis rákok nagyon fontos helyet töltenek be a sarki táplálékláncban. Fő tápláléka a bálnáknak, fókáknak, és számos tengeri madárnak is. Ennél még félelmetesebb az a tény, hogy olyan helyeken is megtalálhatóak már a mikroműanyag részecskék, mint a tengeri só, por, és a méz.

 Az elmúlt évek statisztikái alapján Magyarországon éves szinten körülbelül 600.000.000 db (hatszáz-millió!!!) egyszer használatos műanyag szívószálat használnak el a fogyasztók. Ez egy iszonyatosan nagy szám tekintve, hogy minden egyes szívószál lebomlási ideje meghaladja a 400 évet! Ezek az eldobott műanyagok szennyezik a talajt, folyókat, tengereket, jégmezőket, és belekerülnek az ökológiai körforgásba, a táplálékláncba is.

 

Átszámoltuk ezt a hatalmas mennyiséget, hogy szemléltetni tudjuk mennyi is a 600 millió db;

 

  • Láttál már elefántot? Tudtad, hogy egy kifejlett ázsiai elefánt súlya elérheti a 4 tonnát is? Egy darab műanyag szívószálat mindenki könnyedén felemel, de valószínűleg még 1000 db-ot is, mivel 1 db szívószál súlya körülbelül 0,42 grammnak felel meg. Viszont ha ezt beszorozzuk a Magyarországon éves szinten elhasznált szívószálak számával, máris más lesz a helyzet: Éves szinten 240 tonna műanyag szívószálat használunk el, ami megfelel 60 kifejlett ázsiai elefánt súlyával!!! Tekintve, hogy egy szívószál tömege nem haladja meg a fél grammot válik igazán félelmetessé ez a szám!

 

Egy kifejlett ázsiai elefánt

Ha egymás mellé raknánk a hazánkban naponta elhasznált szívószálakat, akkor másfélszer érné körbe a Balatont! És most jöjjön az egyik legfélelmetesebb összehasonlítás: Ha pedig egymásra helyeznénk őket egy nagyon magas tornyot alkotva, akkor az 40 X magasabb lenne a Mounteverst-nél! Naponta! És sajnos ez a rengeteg szívószál 15-20 perc használat után egyenesen megy a kukába…

 

Mount Everest – 8 849 m

De szerencsére nem kell felhagyni a szívószálak használatával! A rizsszívószálak természetes anyagból készülnek, és 100%-ban lebomlóak, így nem hagy maga után szemetet, nem lesz belőle mikroműanyag, és nem fogja megmérgezni a természetet sem! Sőt, az italod elfogyasztása után akár még meg is eheted, mivel teljesen természetes alapanyagokból készült.

 

Ha az élővilágnak lenne választása, biztosan a lebomló rizsszívószálakat választaná a műanyag szívószál helyett!

A Rizsi használatával egy szebb, és élhetőbb bolygót eredményezhetünk. Gondold csak el, már egy döntés vagy akár egy nap is rengeteget számít! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

PLA szennyezés

Lebomlik a lebomló műanyag (PLA)?

Mit is takar a PLA kifejezés és milyen anyag is ez? A PLA genetikailag módosított növényi keményítőből készülő bioműanyag, melyet leggyakrabban kukoricából állítanak elő. Igaz,

40 Everest-nyi műanyag szívószál

A műanyagszennyezés szinte a világ minden táján megtalálható már. Nemrégiben kutatók az Antarktiszi jégmintákban is találtak mikroműanyag-szennyezéseket, mely azt jelenti, hogy a sarki krillek (rákok),